HVAD ER ÆDELMETALLER?

Guld har altid være det mest fortrukne ædelmetal til fremstilling af smykker og er det stadig i dag. De forskellige karat enheder som 8, 14, 18 & 24 karat er en indikation af guldets renhed. For at få de forskellige karat laves der en legering med andre metaller for at opnå slidstyrke, farvevariationer eller billige priser.

24 karat
Guld i dets reneste form. Guld af 24 karat bruges ikke til at fremstille smykker. Det er et alt for blødt metal og kan derfor ikke bruges til at fremstille smykker af. Det vil let lade sig blive ridset og ændre form. Man bruger dog 24 karat guld til forgyldninger.

18 karat guld
Når der er tale om 18 karat guld er det en legering med 750 af 1000 dele rent guld. Derfor stempler man 18 karat med stempel 750. Den sidste del ad de 1000 dele er enten kobber, sølv, palladium eller andre metaller. Dette afhænger af hvilken farve man ønsker smykket skal have.
Guld i 18 karat er meget værdifuldt på grund er den høje karat.

14 karat guld
Guld af 14 karat er meget slidstærkt, er ikke så udsat for ridser og holder sig derfor flot. Af samme grund har 14 karat guld smykker været den mest populære legering. 14 karat guld er 585 af 1000 dele rent guld og derfor stemples 14 karat guld med stemplet 585. Resten er, lige som med 18 karat, andre metaller alt efter hvilken farvevariation der ønskes.

8 karat guld
Grundet stigende guld priser er 8 karat guld mere og mere efterspurgt. 8 karat guld er det billigste at fremstille da det indeholder mindst guld. 8 karat guld har risiko for at anløbe, det betyder at der kan danne sig misfarvninger på smykket. Dette er fordi der er en stor andel af andre metaller der reagerer anderledes på omgivelserne end guld gør. Er der tale om en glat overflade på smykket kan det dog altid poleres op og blive rigtig flot igen.
8 karat guld er en legering med 333 af 1000 dele rent guld og stemples derfor med stempel 333. Resten er andre metaller alt efter hvilken farvevariation man ønsker smykket skal have.

Lidt om de forskellige farver der findes i ædelmetaller:

Gult guld
I fagsprog kalder man gult guld for rødguld. Det er den farve som ligger tættest på den farve som rent guld har. Gult guld/rødguld er legeret med kobber og andre metaller i mindre mængder for at skabe farven der ligner mest rent guld.
I dagens Danmark er denne guldfarve den mest solgt tæt forfulgt af hvidguld.

Rødguld er symbolsk solens metal og symbolisere anerkendelse, evighed og troskab. Det siges også at rødguld symbolisere overjordisk storhed, velstand og rigdom.
Hvidt guld
Da der var en stor efterspørgsel på det sjældne metal, platin, blev hvidguld skabt. Hvidguld erlegeret med palladium, sølv og kobber.

Hvidguld har en grålig toner. For at man kan opnå den blanke hvide overflade, behandler man det færdig designede smykke med Rhodium som er et meget hårdt hvidt metal som er meget lig platin. Denne overflade behandling slides dog af med tiden hvis smykket bruges meget. Men overflade behandlingen kan sagtens gentages til en rimelig pris. Dette vil få ringen til blive næsten som ny.

Rosa Guld
Rosa guld er efterhånden mere og mere efterspurgt. For at få den smukke røde farve frem bliver guldet legeret med kobber. Rosa guld anvendes særdeles godt som kombination til hvidguld, sølv, titanium og stål.
Sølv
Sølv er et meget blødt metal og er derfor også det mest sarte ædelmetal som nemt ridses. Sølv har det med at anløbe. Dvs. at smykket kan blive mat, falme og se beskidt ud. Dette kan dog pudses, poleres og/eller renses op igen.
Sølv er et billigt ædelmetal.

Sølv skulle efter sigende symbolisere månens metal